Schimbul bieletelor antiruliu la Dacia Logan/Renault Clio/Symbol.
Schimbul se poate face având la dispoziție următoarele scule:
– două cricuri
– o cheie de 13
– o presă/menghină ca cea din imagine pentru montarea bieletelor de origine
– un torx 40 pentru bieletele de origine sau torx 30 pentru cele de Iași
Bieletele de Iași, fabricate de ASAM S.A., sunt puțin mai lungi, astfel nu mai este necesară presarea pentru a putea prinde piulița, se montează mult mai ușor și par a fi dintr-un cauciuc mai moale decât cele de fabrică.
Ca prețuri: În magazine cele de fabrica costă ~110 lei, cele de Iași ~30 lei. Pentru cei ce cunosc târgul Vitan, în târg cele de fabrică ~20 lei la preș, ~40 lei la Emil, ~20/30 lei la Ovidiu (neambalate/ambalate).
Manopera.. durează 20-40 minute de roată daca ai totul la îndemână și poate degenera în câteva ore dacă nu găsești presa și nici nu vrei să faci ca unii incompetenți din service și să presezi cu levierul între bieleta de direcție și capul bieletei antirului în timp ce prinzi un gang la piuliță.
Atentie ca bieletele vin fara piulite, care sunt piulite cu inel de plastic pentru blocare si ar fi bine sa fie schimbate si nu refolosite. Daca bieleta se desface in mers poate ajunge in cel mai rau caz intre bascula si bieleta de directie, blocand directia (s-a auzit cel putin la vechile berline de situatia asta).
Pe scurt, se ridică mașina pe cric, se dă jos roata, se desface piulița bieletei, se scoate prima bucșă de pe bieletă, se ridică tot ansablul roții cu al doilea cric plasat sub basculă, până se desprinde bara stabilizatoare de bascula, se scoate șurubul bieletei și bucșa dintre bară și basculă, se pun cele noi avand grijă, în timp ce se coboara al doilea cric, ca bucsa din mijloc să calce corect pe găurile din bară și din basculă. Pentru bieletele de fabrică, cu ajutorul presei se poate presa bara stabilizatoare împreună cu bascula pentru comprimarea bucșei din mijloc, se apasă puțin bieleta sus în timp ce se prinde piulița jos (presa mea nu a avut suficienta deschidere pentru a prinde și capul bieletei). Se strânge piulița cu un cuplu de 14 Nm (ca idee este acelasi cuplu cu suruburile alea mici de la discurile de frana), adica nu prea tare (tocmai de aceea piulita are inel de plastic pentru a nu se desfileta accidental), la cele de fabrică înseamna cam 5 ganguri la filet vizibile din bieletă după infiletare, la cele de Iași ceva mai multe, fiind mai lungi.
Câteva detalii se pot observa și în pozele atașate.
Tot în pozele atașate puteți observa surpriza surprizelor pe care am avut-o cand am dat jos bieleta de pe stanga, care teoretic nu a fost schimbata cu stiinta mea niciodata. In service nu am lasat-o decat la Meridian Sud cand am avut reparatii de caroserie. Ce se poate vedea este o bieleta al carei surub a fost rupt, sudat, polizat, bagat la loc in bucsi si montat pe masina fara consimțământul proprietarului. Ar merita făcută o investigație mai amănunțita poate.. Nu stiam de ce iese greu bieleta. Asta că tot mă întreabă unii de ce mă bag eu sub mașină și nu duc mașina în service.. Uite de-asta! Pentru că e plin de neghiobi necalificați, inapți și puși doar pe furat și pe dat tunuri manelistice.
Succes la schimbat bielete antiruliu!
Drumurile vă vor obliga..
cool!il pun cu prima ocazie,l am cumparat de un an si ma tot uit la el:-).
Nu inteleg in ce se sprijina cel de’al doilea cric. Ca nu as vrea sa fac vreo prostie.. Primul e clar..are locul lui facut de fabrica.
Multumesc,
multumesc foarte mult pentru explicatii si imagini au fost foarte de folos pentru mine cel de al doilea cric pentru cine a intrebat mai sus sprijina bratul inferior intr-o pozitie dreapta pentru desfacerea bieletei antiruliu
am si eu o intrebare 😀 in poze nu se vad unde sunt pozitionate nu se vede nimic
Ai dreptate, insa daca nu stii macar pe unde ar trebui sa fie pozitionate, sfatul meu ar fi sa apelezi la un service auto.
Ca sa iti raspund si la intrebare, aceste bielete fixeaza bara antiruliu de bascule.
dar este mult mai indicat sa sprijini masina pe capre deoarece acele suruburi sunt stranse foarte tare si iti trebuie forta ca sa le desfaci sau sa le strangi si poti misca masina si sa cada. acele cricuri pe care leau folosit ei nu au baza care sta pe pamant asa de mare si poti darama masina de pe ele
sau sa sprijini masina direct pe roti cu oi scandura pe ele