Scule necesare:
- cheie de 32 – pentru rotula axiala
- cheie de 22 – pentru contrapiulita de reglaj al paralelismului
- cheie de 19/20 – pentru a tine contra pe capatul de bara (depinde din turnare de dimensiune)
- cheie de 16 – piulita de rotula de directie
- cheie de 13 – pentru rotire bieleta directie dinspre caseta
- cheie dinamometrica – pentru strangerea la cuplul specificat – probabil ca nu o sa aveti dar am specificat cuplurile pentru a va face o idee cam cat de tare trebuie strans fiecare reper.
- ciocan mare
- cheie reglabila (franceza) – de preferat in anumite situatii
- torx 27/30
- Loctite Frenbloc – pentru a bloca desfiletarea accidentala a rotulei din bara cremalierei
- unsoare cu litiu – pentru burduf, cremaliera, rotula axiala
Piesele:
Capetele de bara (numite in manualul de service, colectie pipa-bieleta sau cutie rotula) se gasesc fabricate de ASAM SA, Iasi, la un pret de ~68 lei. Cele in cutie de carton maro vin fara piulita de strangere pe corpul fuzetei, cele in cutie mai noua, colorata gri, pe care scrie si Sandero, vin si cu aceasta piulita, care are si inel de blocare din plastic pe interior. In targ se gasesc si cu ~30 lei, cele de uzina cred (au stantate sigla Dacia pe ele).
Bieleta dinspre caseta (numit in manualul de service, bieleta cu rotula axiala), fabricata tot la Iasi, se gaseste la excelentul pret de ~25 lei, sau ~30 lei in targ.
Coliere pentru burduful rotulei nu am cumparat, dar am folosit legatori de cablu (soricei/cable ties).
Cele fabricate de Iasi vin cu certificat de garantie 2 ani.
Procedura abordata:
Demontare:
Se ridica masina pe cric, se asigura cu frana de mana, piedici si se demonteaza roata care se pune sub prag.
1.1 Daca se schimba doar capatul de bara:
Se desface piulita (piulita de rotula de directie) care tine capatul de bara pe fuzeta. Apoi este nevoie de ciocan, deoarece surubul este conic la baza si presat pe con in corpul fuzetei.
La sfaturile unui mecanic, se loveste cu o lovitura puternica in capul prezonului – ATENTIE ca dupa acest tratament, nu va putea fi refolosit – daca se doreste refolosirea lui, trebuie pus intre ciocan si prezon o bucata de lemn de esenta tare (ex: sipca, plinta de pardoseala).
Dupa desfacerea acestui pivot de pe fuzeta, se trece la destrangerea contrapiulitei. Se pot face si in ordine inversa aceste operatii, insa daca nu se tine contra perfect la deblocarea piulitei, se poate forta in pivotul capatului de bara si cauza probleme in cazul in care se doreste refolosirea acestuia.
Se destrange contrapiulita de reglaj al paralelismului si se repereaza pozitia initiala a acesteia, pentru a ajuta la prereglaj in faza de montare. Apoi se poate desfileta capatul de bara de pe bieleta.
1.2 Daca se schimba ambele bielete, se pot demonta si cu totul:
ATENTIE! Nu se recomanda desfacerea acestor bielete fara a avea un dispozitiv special pentru blocarea barei cremalierei de directie. Daca nu se tine corect contra de axul cremalierei (ceea ce este relativ dificil avand in vedere ca axul are zimtii aproape pana de capat si nu are nici o sectiune patrata ci este tesita doar intr-o parte, se poate forta bucsa din interiorul casetei.
Se desfac colierele de la burduful bieletei (sau soriceii/legatorile daca nu mai sunt colierele), se trage cu grija burduful pana devine vizibila rotula si cremaliera. Se vireaza volanul pana ce bara ajunge intr-o pozitie din care se poate accesa pentru desfacerea rotulei. Se monteaza dispozitivul pentru blocarea barei sau se tine contra cu o cheie de bara (foarte greu si incomod) iar cu cheia de 32 se desface rotula infiletata in bara cremalierei.
Montare:
Se monteaza capatul de bara pe bieleta si se infileteaza pana la pozitia de prereglaj a contrapiulitei reperata in faza de demontare.
Aceasta trebuie stransa dupa reglarea geometriei la un cuplu de 50 N.m.
Se infileteaza intreg ansamblul sau doar bieleta cu rotula in bara cremalierei (depinde in ce ordine executati operatiile, nu este obligatoriu sa procedati in ordinea asta).
Inainte de infiletare este recomandat sa folositi LOCTITE FRENBLOC pe filetul rotulei axiale pentru a evita desfiletarea accidentala.
Aceasta trebuie stransa cu un cuplu de 34 N.m.
Se aplica un strat de unsoare cu litiu pe burduf, cremaliera si rotula axiala si se impinge burduful la locul lui. Se fixeaza cu coliere noi sau cu legatori de cablu (cable ties / soricei).
Se prinde la loc pivotul capatului de bara pe bratul fuzetei si se strange piulita cu un cuplu de 37 N.m.
Se monteaza la loc roata, se coboara de pe cric si se strang la un cuplu de 105 N.m. prezoanele rotii.
Posibile probleme:
- nu se poate desfileta contrapiulita de reglaj al paralelismului – am fost nevoit sa desfac bieleta din cremaliera si sa schimb ambele repere deoarece un bun meserias le-a strans cu mult prea mult simt de raspundere – asta cumulat cu mizerie si rugina ce se aduna in timp pot cauza blocarea contrapiulitei. Eu am avut nevoie sa o desfac doar pentru a corecta geometria pe care mi-au facut-o meseriasii priceputi din service cu volanul putin intr-o parte.
- nu iese prezonul pivotului capatului de bara din bratul fuzetei – foloseste o presa sau un ciocan mai mare..
ATENTIE! Faceti aceste operatiuni pe propria raspundere. Am descris aici modalitatea in care am procedat eu, insa eu NU SUNT MECANIC AUTO si nici nu cred ca este cea mai corecta metoda sau modul in care trebuie sa procedati. Aceste operatii presupun un grad ridicat de risc. Nu va apucati daca nu aveti un minim de cunostinte mecanice. De preferat sa apelati la un service autorizat – ei va vor putea repara (in majoritatea cazurilor STRICA mai rau) masina mai repede si mai usor.
e ok
Salut, am schimbat si eu singur capatul de bara stanga, super usor datorita tie 🙂
Tot ASAM am luat si eu, 30 RON a costat, intrebarea este stii cumva cat de fiabile sunt piesele ASAM pt logan?
ma intereseaza sa cumpar fuzeta dreapta fara ABS pentru logan urgent
daca schimb bieletele si le montez exact in aceias pozitie la reglajul vechi e problema la directie sau unghiuri de fuga ?
@nicu: daca bieletele noi sunt identice ca lungime cu cele vechi, nu ar trebui sa ai probleme, dar totusi este recomandat sa faci o geometrie
@alinushus: ce pot sa spun despre bieletele ASAM acum dupa mai bine de un an este ca burduful (cauciucul ce acopera rotula) uneia dintre ele a crapat complet pe circumferinta..
mihai multumesc de raspuns insa totusi a trebuit sa merg la servis pentru reglaj deoarece la 100km/ora nu pre aveam control.am platit 110 lei si erau convergente cu 3 grade.
unde pot vedea un video clip cum se schimba bieletele de directie
aici poti sa vezi http://www.tutorialelogan.ro/2009/09/tutorial-schimbare-capete-bara-la-logan.html felicitari pentru tutoriale , chiar daca nu sunt la fel de bune ca cele ale lui cristi , dar sunt ok , tu scrii si faci poze , el face video