Despre proiect

Am inceput lucrul la acest proiect in anul 2001, fiind impresionat de performantele modulului BOSE Acousimass. Relativ la dimensiunile sale reduse, capacitatea acestuia de a reda frecvente joase si foarte joase este impresionanta.

Prima incercare (varianta 1 – iunie/2001)

Alegerea difuzoarelor

La proiectul anterior, subwoofer 4th order, am avut un difuzor care mi s-a parut foarte potrivit pentru proiectul 8th order, avand dimensiuni reduse si cursa membranei foarte mare. Nu stiam despre difuzor decat ca provine de pe un autoturism marca Audi, si ca a avut montat pe spate si un amplificator.

In incercarea de a gasi o pereche am pornit cautarile prin targul Vitan. Dupa mai multe vizite in Duminicile urmatoare, am gasit ceva care semana foarte bine, insa nu aveau amplificatoare. Le-am achizitionat pentru suma de ~600.000 lei (vechi).

Masurarea parametrilor difuzoarelor

JTB Audi 5.25 speaker 893 035 412

  • Producator: JTB ?
  • Qms: 1.5
  • Qes: 0.3
  • Qts: 0.25
  • Fs: 59 Hz
  • Vas: 0.35 CuFt / 9.84 litrii
  • Efficiency: 90.1 dB (Calculated by SpSIM from Qes and other known params)
  • Diameter: 5.25″
  • Cone area: 14.91 sq. inches (by SpSIM from diameter)

Proiectarea incintei acustice

Studiind tot ceea ce firma Bose a dat publicitatii de-a lungul timpului, am incercat sa deduc structura si dimensiunile interioare. Am gasit pliante si imagini pe internet, pe site-ul BOSE, cu un modul Acoustimass transparent, realizat din plexiglas.

Dimensiunile compartimentarilor interioare le-am determinat raportandu-ma la dimensiunile exterioare publicate de producator. Acest lucru a fost realizat masurand pe imagine, cu ajutorul unui program de editare de imagini ce afiseaza coordonatele cursorului.

Am avut acces si la modulul unui prieten, insa masuratorile pe care le-am putut face au fost limitate la masurarea dimensiunilor portului exterior, proprietarul nefiind de acord sa il desfacem pentru studiu.

Prima data am intentionat sa construiesc incinta de dimensiuni cat mai apropiate de cea originala. Am fost nevoit insa sa fac un compromis datorita materialelor disponibile. Mi-a fost foarte convenabil sa folosesc cateva panouri de lemn pe care le aveam disponibile gata taiate la dimensiuni foarte apropiate de ceea ce aveam nevoie.

Masurarea raspunsului in frecventa

Dupa constructie, masurararea raspunsului in frecventa a fost facuta folosind un microfon conectat la placa de sunet si programul CoolEdit, urmarind intensitatea indicata de monitorul intrarii de microfon din acest program. Pentru generarea frecventelor am folosit programul Winamp impreuna cu plugin-ul in_tone.dll.

De-a lungul a 3 zile, am facut modificari asupra lungimii porturilor, masurand rezultatele. Rezultatele pot fi observate in graficele atasate mai jos.

A doua incercare (varianta 2 – august/2001)

Nefiind multumit de performantele subwooferului, am decis sa incerc modelarea pe calculator a acusticii incintei. Bine spus, dar greu de realizat, deoarece informatii erau foarte putin pe Internet despre acest tip de incinta, o mare parte din informatii fiind protejate si patentate de firma Bose.

Cu ajutorul unor colaboratori (Mr. Isaac – f4ier, Mr. Smith, Mr. Oscar) am reusit sa gasesc ecuatiile pentru calculul acestui tip de incinta. La vremea aceea nu aveam Internet acasa, comunicarea cu acestia fiind dificila, in acest sens fiind ajutat de un prieten care avea acces la Internet.

De la Mr. Isaac, am primit si reprezentarea sub forma de schema electrica a functionarii acestui sistem acustic.

In urma analizarii rezultatelor calculelor si a recomandarilor din partea lui Isaac, am decis modificarea dimensiunilor incintei, fiind necesara marirea acesteia.

In martie/2002, am finalizat modificarea si extinderea incintei. Dupa calcule, a trebuit renuntat la unul din porturi, gaura din panou fiind acoperita.

Din data de 15-martie-2002, am intrerupt dezvoltarea proiectului datorita unor probleme medicale, pentru o perioada de aproape un an.

In luna februarie/2003, testam subwoofer-ul si in masina, performantele fiind multumitoare.

A treia incercare (varianta 3 – datata inainte de februarie 2003)

Am cumparat o noua pereche de difuzoare, de data aceasta am gasit varianta cu amplificatoare, tot in targul Vitan. Le-am achizitionat pentru aceiasi suma ca si primele. Masurand parametrii difuzoarelor, am constatat ca nu sunt chiar la fel ca celelalte. Noile difuzoare au frecventa de rezonanta mai coborata (52Hz in loc de 59Hz). Fiind impresionat de noii parametrii m-am gandit ca pot obtine performante mai bune. Astfel, studiind si reproiectand, am decis sa construiesc o a doua incinta.

Pentru utilizarea in cadrul acestui proiect, am renuntat la amplificatoarele montate pe spatele difuzoarelor, acestea fiind cu alimentare la o tensiune de 12V.

De aceasta data, am construit exact dupa proiect, incercand sa respect milimetric toate dimensiunile.

Incinta am realizat-o din PAL de 2cm grosime, iar porturile (tevile/rezonatoarele) le-am realizat din carton lipit cu aracet si rulat in cateva straturi, la diametrul necesar, deoarece nu am gasit in comert tevi pe diametrul necesar.

A patra incercare (varianta 4 – februarie/2003)

A patra varianta m-am decis sa o construiesc in momentul in care firma Bose a lansat noua serie Acoustimass III.

Concluzii

Dificil de realizat si foarte pretentios.

2 Comments

  1. Va salut
    la ce varianta ati ramas?am facut si eu un model tot prin 2002, insa de curand am dat peste patentul Bose,in care da detalii despre volume si porturi.
    daca va intereseaza,va pot trimite pdf
    stima

    • Salutare, varianta din martie/2002 (cea extinsa) a ramas in utilizare la un prieten multi ani. Multumesc, ma intereseaza sa arunc o privire peste acele documente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.